De fleste hundeejere kender til følelsen af, at vores elskede kæledyr ikke opfører sig som vi gerne ville. Da er der heldigvis noget at gøre. Her kan du læse mere om hvad du skal gøre, hvis din hund har udtalt hanhundeadfærd.

Hvad er hanhundeadfærd?

Nogle hunder udvikler såkaldt udtalt hanhundeadfærd, når de er omkring 8-10 måneder. Dette er generelt set ikke ønskeligt i forbindelse med socialisering af hunden. Det kan nemlig være svært at omgåes med andre hunder, men også med andre mennesker, hvis din hund begynder på at udvise denne type adfærd. Det viser sig gerne som et forsøg på at parre sig med andre hundre, mennesker og sådan set også helt andre ting som puder og lignende. Det er mange hundejere som ikke finder denne form for adfærd ønskeligt, og derfor vil de gerne gøre noget ved problemet.

Det kan nemlig blive svært at socialisere en hund, der hele tiden har tankerne andre steder, og som ikke fokuserer på leg med andre hunde. Socialisering er en vigtig del af hundeopdragelsen, og derfor kan det være en god ide at få elimineret ikke-ønskelig udtalt hanhundeadfærd. En af disse måderne, er ved kastration.

Skal jeg kastrere min hund?

Hvis du oplever at din hund udviser udtalt hanhundeadfærd, kan det være at du skal kastrere den. Dette kan gøres enten ved en medicinsk indsprøjtning eller via et kirurgisk indgreb. Når hunden bliver kastreret, så forsvinder gerne den udtalte hanhundeadfærden, og det bliver nemmere at socialisere din hund.

Kastration af hund er noget du bør aftale i samråd med din dyrlæge, og det er også en god ide at få god rådgivning omkring, hvorvidt det er det rigtige valg i dit tilfælde. Når I er kommet frem til en beslutning, så skal du eventuelt tage stilling til hvad slags kastration du skal vælge.

Der er flere grunde til at overveje at få din hund kastreret. Det kan for eksempel være, at den er begyndt på at strejfe. Dette sker især hvis der er nogle tævehunder, der har løbetid i nærheden. Det kan godt være både stressende og besværligt at skulle finde sin hund igen, og mange oplever at blive bange, når den er forsvundet. Det er ikke rart som hundeejer. Hvis din hund er begyndt på at markere, så kan dette også være grund til at overveje kastration. I tillæg til udtalt handhundeadfærd, så er dominant adfærd overfor andre hunde, også noget der kan føre til at det er en god ide med eventuel kastration.