Alle mennesker bør have et budget. Et budget er nemlig med til at danne overblik over din økonomiske situation, og det er først når overblikket forsvinder, at det kan gå rigtig galt. Selv hvis du skylder rigtig mange penge væk, er det bedre at vide præcis hvor mange du skylder, og hvor meget du bør betaler af hver måned, da det gør det nemmere at finde en ordentlig løsning.

Særligt hvis du skal lån penge, er det vigtigt at have lagt et ordentligt budget. Det er nemlig både med til at øge dine chancer for, at du kan få lov at låne, samtidig med, at det giver dig et overblik over, hvor meget du kan tåle at betale tilbage igen.

Indtægt og leveomkostninger

Det første du skal have styr på, når du lægger budget, er din indtægt og dine udgifter. For de fleste mennesker er det nemt nok, når det kommer til indtægten, da det for de fleste kun handler om et enkelt tal – din lønudbetaling. Hvis du arbejder som kombinatør, kan det være lidt flere tal, der skal lægges sammen.

Dine leveomkostninger er det næste punkt. Leveomkostninger er i bund og grund alle de udgifter der er livsnødvendige. Det gælder altså ikke smøger, hygge, byture eller noget andet, der kan betegnes som ”diverse”. Dine leveomkostninger er i bund og grund din husleje inklusiv forbrug, dine madudgifter og fordi vi har forsikringspligt i Danmark, gælder det også dine forsikringer.

Resterende udgifter og tilbagebetaling af lån

Efter du har trukket dine leveomkostninger fra din indtægt, er det tid til at kigge på dine øvrige udgifter og tilbagebetaling af eventuelle lån. Her er det en god idé at starte med at trække pengene fra, som du skal bruge på at betale lån tilbage.

Bagefter kan du begynde at kigge på dine øvrige udgifter. Her skal du både medtage tandlægeudgifter (hvis du ikke har inkluderet dem i dine leveomkostninger), udgifter til tøj og udgifter til fritidsaktiviteter. Først når alt det er trukket fra, kan du begynde at lægge penge fra til luksusudgifter som smøger, sodavand, fast food, byture, computerspil og alt andet, der til trods for at det er rart, kan undværes.

Hvis du ikke kan betale tilbage

Hvis du har lagt et ordentligt budget, så kan du faktisk på forhånd se, hvornår du ikke længere kan betale tilbage på dine lån, og det er en fordel, da du kan komme på forkant med problemerne, og derfor kan du ringe til dine kreditorer og bede om henstand eller få omlagt din aftale. I sidste ende vil de nemlig hellere have lidt penge end ingen penge, og samtidig viser det, at du er villig til at betale og bare er kommet i bekneb.