Det kan være svært at vide, hvilket tøj der er bedst til dit barn, især når det ser ud til at vokse ud af tøjet så hurtigt.

Du skal ikke kun bekymre dig om tøjets pasform og stil, men du skal også tænke på stoffet, om det kan vaskes i maskine eller ej, og om det er sikkert for dit barn at have på.

At købe tøj til dit barn behøver ikke at være en skræmmende opgave. I denne artikel gennemgår vi alle de vigtige faktorer, som du skal overveje, når du køber tøj til dit barn.

Det skal du huske når du køber tøj til dit barn

Når det kommer til tøj til børn, er der nogle få ting, som forældre bør overveje. Den første og vigtigste er barnets alder.

Forskellige aldre kræver forskellige typer tøj. For meget små børn er det vigtigt at klæde dem i tøj, der holder dem varme og behagelige. Bodysuits, sparkedragter og etdelte dragter er alle gode valg til babyer og småbørn. Ældre børn har brug for tøj, der er mere stilfuldt og alderssvarende. Jeans, T-shirts og sneakers er alle gode valg til ældre børn. Ved LUXKIDZ kan du få rige valgmuligheder uanset hvilken slags børnetøj du søger.

Tøj til børn skal også passe ordentligt. De kan være søde og farverige, men hvis de er for store eller for små, er de ikke det rigtige valg for dit barn. Sokker og undertøj skal sidde godt, uden at de hænger eller hænger ned. Endelig skal du sørge for, at det tøj, du køber til dit barn, er fremstillet af giftfrie materialer.

Sådan klæder du dit barn godt på til årstiden

Der er en række ting, du kan gøre for at klæde dit barn på til årstiden. En ting er at finde ud af, hvilken type vejr de vil opleve, og derefter finde tøj, der holder dem varme på kolde dage og kølige på varmere dage.

En anden ting er at finde tøj, der passer til sæsonens farver. Hvis det f.eks. er vinter, kan du prøve at bære mørkeblå jeans med en rød skjorte eller trøje i stedet for sorte bukser med en hvid overdel.

Endelig skal du huske ikke at klæde dit barn for meget på, da det kan gøre det ubehageligt i tøjet og også påvirke dets koordinationsevner, når det leger udendørs, hvilket kan føre til skader ved fald eller andre ulykker. Hvis du er usikker på, hvor meget tøj der skal være på, skal du blot spørge en voksen, der kender dit barns mål.

Tips til påklædning af børn med sensorisk overfølsomhed

Børn med sensorisk følsomhed kræver ofte en anden tilgang til påklædning. Alle børn er forskellige, og nogle er måske ikke generet af visse stoffer eller teksturer, mens andre reagerer meget negativt. Sensorisk følsomhed kan også variere fra person til person, så det er vigtigt at vide, hvad der generer dit barn, før du køber tøj eller andet, der kommer i kontakt med dets hud.

Der findes mange artikler på internettet om, hvordan man klæder børn med sensorisk overfølsomhed på, men her er blot nogle få tips til forældre:

  • -Vælg tøj fremstillet af naturlige fibre som bomuld, uld, silke, kashmir, hamp eller hør. Undgå syntetiske materialer som polyester og rayon, fordi de ikke ånder godt og opfanger varme, hvilket kan føre til overophedning.
  • -Tynde materialer er bedst til børn, der er følsomme over for teksturer. Prøv gabardine, poplin, oxfordstof og vævet stof. Disse materialer er glatte og nemme at rengøre, hvis der spildes noget på dem, eller hvis dit barn får udslæt af dem.
  • -Undgå tøj med mærker, da de kan irritere dit barns hud. Vælg i stedet t-shirts og trøjer med bløde sømme, eller prøv at bære dem med vrangen udad med mærket på.
  • -Hvis du er nødt til at købe noget, der har et mærke, så køb et stykke tøj, der kan bæres tæt ind til kroppen, f.eks. leggings, capris, yogabukser og kjoler. Disse er at foretrække frem for bukser eller nederdele, fordi de ikke har irriterende sømme ved linningen.
  • -Vælg tøj, der er blødt, glat og let vaskbart. Vask nyt tøj, før du tager det på, da nyt tøj kan afgive kemiske lugte, der kan irritere dit barns hud. Tør stof af naturfibre på tørresnor for at undgå at tilføre deres krop varme, hvilket kan gøre eksisterende overfølsomhed endnu værre.
  • -Hvis du køber tøj af syntetiske fibre, skal du vaske det flere gange, før du bærer det, for at sikre dig, at stoffet er fri for kemikalier. Sørg for, at dit barn har rent tøj på hver dag for at undgå, at sved bliver fanget mod huden, hvilket kan forårsage mere irritation eller udslæt.

Forskellige typer børnetøj og hvad de bedst kan bruges til

Der findes mange forskellige typer tøj, som børn bruger i dag. En type kaldes kjole. Kjoler bæres normalt til formelle lejligheder som f.eks. gudstjenester, bryllupper, danser eller andre særlige begivenheder. De kan også bæres om fredagen i vintermånederne, når skolerne kræver, at pigerne skal have nederdele eller kjoler på i stedet for bukser eller shorts i skole.

Jeans er en anden almindelig type børnetøj, som har eksisteret siden 1800-tallet i Danmark og oprindeligt blev fremstillet af denimstof, som kommer fra bomuldsplanter med lange fibre. Jeans var traditionelt blå, men findes nu i mange farver, herunder sort, brun og grå, samt i mange forskellige stilarter og vaske.

Jeans bæres normalt af drenge og piger som fritidstøj. De blev oprindeligt lavet til cowboys, så de kunne bevæge sig lettere rundt, f.eks. sidde på ryggen af en hest eller klatre op på et hegn for at kigge ud over landskabet. I dag findes jeans i mange forskellige pasformer (løse, stramme eller tætsiddende) og stilarter (lige, baggy eller skinny).

Sneakers er en anden almindelig type børnefodtøj, som kan bæres af både drenge og piger. Sneakers har som regel en overdel af lærred og en bund af gummi, så de er fleksible nok til at være behagelige at gå udenfor, men robuste nok til at beskytte barnets fødder mod små sten eller klipper, når de går udenfor. Desuden har sneakers en masse trækkraft på bunden, så de ikke glider og skrider på våde overflader som keramiske fliser eller vådt græs i forårsmånederne, når det regner oftere end normalt.

Trøjer er en anden type tøj, som både drenge og piger bruger i koldt vejr. Sweatshirts er normalt lavet af et tykt, blødt bomuldsblandingsstof, der er varmt og behageligt at have på. De har normalt en lynlås eller knapper, så børnene nemt kan få dem af og på uden at skulle rode med andet tøj under dem. Sweatshirts bæres ofte over skjorter med krave i vintermånederne, men de findes også i mange forskellige farver, pasforme og stilarter.

En god ting ved sweatshirts er, at de nemt kan bæres med jeans og sneakers for et afslappet look, men pigerne kan også bære dem med nederdele og kjoler om vinteren, når de skal i kirke eller lave noget særligt som at gå ud at spise efter skole med familien.